2012. január 16., hétfő

Mértékegységek

Mértékegységeknek hívjuk azokat a méréshez használt egységeket, amivel a mennyiségeket pontosan meg tudjuk határozni. Ehhez szabványokra van szükségünk. Ahhoz, hogy egységes mérési szabványokat hozzunk létre, szükségünk van a mértékegységek rendszerére. Korábban a különböző mértékegységrendszereknek eltérő alapegységeik voltak.

1960-ban a 11. Általános Súly- és Mértékügyi Konferencia (General Conference on Weights and Measures) keretein belül alkották meg a Mértékegységek Nemzetközi Rendszerét, röviden SI-t (Système International d’Unités), ami egy nemzetközileg elfogadott, egységes mértékegységrendszer. Magyarországon 1979 óta kötelező az SI mértékegységrendszer használata.

A mértékegységek rendszerét az alapegységek és a velük leírható származtatott egységek alkotják.

* Egyedi a helyzete a tömeg mértékegységének. Maga a mértékegység a gramm, amely durván 1 cm3 tiszta, hideg víz tömege, jele g és a prefixumokat (előtagokat) ez elé kell illeszteni. A tömeg SI alapegysége viszont a kilogramm, amely a Sèvres-ben őrzött etalon tömegének felel meg, és a grammot ebből kell visszaszármaztatni.

A mértékegységek nagyságrendjét a prefixumok (előtagok) adják meg.

Előfordul, hogy bizonyos mennyiségeket nehéz kifejezni az alapegységekkel, mert túl kicsik vagy túl nagyok. Ezekben az esetekben használjuk a prefixumokat (előtagokat):


Néhány előtag csak bizonyos mennyiségek esetében használatos:


Használatuk:

- hekto : hektoliter
- deka : dekagramm
- deci : deciliter, deciméter
- centi : centiliter, centiméter

Érdekességek egyéb mértékegységrendszerekről

1. Magyarországon régebben az SI-től eltérő mértékegységeket használtak, akad közülük olyan, amelyeket a mai napig a népnyelvben (mázsa), de akár hivatalos helyeken (hektár) is használhatják.

2. Brit mértékegységrendszer (Imperial Unit System): angolszász területeken elterjedt mértékegységrendszer. Nagy-Britanniában az 1970-es években áttértek az SI mértékegységrendszerre, viszont az Amerikai Egyesült Államokban a mai napig használatos ez a mértékegységrendszer.

Ezekről a későbbiekben még írni fogunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése